Shiatsu en voeding

Shiatsu en voeding spelen beiden een belangrijke rol in de ondersteuning van onze gezondheid en welzijn. Diegenen onder jullie die in mijn praktijk zijn geweest weten dat ik daar regelmatig aandacht aan besteed, zeker in deze tijd waarin we toch wel veel geraffineerde voedingsmiddelen in de supermarkt tegenkomen. Shiatsu focust op het herstellen van de energiebalans in het lichaam en voeding helpt daarbij. In deze blog duiken we dieper in op de vraag hoe onze – vaak onbewuste – voedingskeuzes direct de gezondheid van onze organen beïnvloeden en hoe shiatsu kunnen helpen bij het ondersteunen van deze effecten. We zullen essentiële voedingsstoffen belichten, hun impact op de orgaanfuncties verkennen, en een aantal praktische voedingsadviezen delen vanuit een shiatsu perspectief. Ontdek hoe je voeding en shiatsu kunt combineren voor een holistische benadering van welzijn.

Shiatsu erkent dat voeding een fundamentele invloed heeft op ons energetisch systeem, vandaar dat ik er ook vaak bij stil sta. Volgens de shiatsu gedachte kan de energie, of ‘Qi’ /’Chi’, binnen het lichaam worden versterkt of verzwakt door de voedingsmiddelen die we consumeren. Dit heeft direct invloed op onze fysieke gezondheid en welzijn. Overigens vind je het begrip Qi (of Chi) ook tegen in de acupunctuur waarmee Shiatsu enigszins verwant is. Voedingsmiddelen worden niet alleen beoordeeld op hun voedingswaarde maar ook op hun vermogen om de energiestromen binnen het lichaam te harmoniseren. Zo kunnen bepaalde voedingsmiddelen, afhankelijk van hun eigenschappen, worden aanbevolen om specifieke orgaanfuncties te ondersteunen of te versterken.

Belangrijke voedingsstoffen en hun impact op organen

Elk orgaan in ons lichaam heeft specifieke voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren. Hieronder volgt een overzicht van enkele essentiële vitamines en mineralen, de voedingsmiddelen waarin ze voorkomen, en hun specifieke effecten op de organen.

  • Vitamine A: Belangrijk voor het gezichtsvermogen en de gezondheid van de huid. Lever, wortels en zoete aardappelen zijn rijke bronnen. Vitamine A ondersteunt de leverfunctie door te helpen bij het filteren van toxines uit het bloed.
  • B-vitaminen: Cruciaal voor energiemetabolisme. Voedingsbronnen zijn volkorenproducten, vlees, en bladgroenten. B-vitaminen bevorderen de gezondheid van het zenuwstelsel en ondersteunen de lever bij de afbraak van verschillende stoffen.
  • Vitamine C: Essentieel voor de gezondheid van de huid, het immuunsysteem, en wondgenezing. Citrusvruchten, kiwi’s, en paprika’s zijn uitstekende bronnen. Vitamine C speelt een rol in de bescherming van de nieren door de eliminatie van afvalstoffen te bevorderen.
  • Calcium: Noodzakelijk voor botgezondheid en spierfunctie. Te vinden in zuivelproducten, groene bladgroenten, en noten. Calcium is van cruciaal belang voor de gezondheid van de botten en helpt bij het reguleren van de hartfunctie.
  • IJzer: Belangrijk voor de productie van hemoglobine. Bronnen zijn rood vlees, bonen, en verrijkte granen. IJzer ondersteunt de lever bij het ontgiften van het bloed en bevordert een gezonde energievoorziening.

Voedingsadviezen

Vanuit shiatsu perspectief ligt het voor de hand om voedingsmiddelen te kiezen die natuurlijk en seizoensgebonden zijn, en die overeenkomen met de energetische behoeften van het lichaam:

  • Lente: De lente is verbonden met de lever en galblaas. Groene bladgroenten en zure voedingsmiddelen zoals citroen helpen bij het reinigen en revitaliseren van de leverfunctie.
  • Zomer: Geassocieerd met het hart en de dunne darm. Voedingsmiddelen zoals rood fruit en groenten, rijk aan antioxidanten, ondersteunen de hartgezondheid.
  • Herfst: Dit seizoen resoneert met de longen en dikke darm. Witte voedingsmiddelen zoals knoflook, uien, en paddenstoelen ondersteunen de gezondheid van de luchtwegen.
  • Winter: Verbonden met de nieren en blaas. Zoute voedingsmiddelen en donkere bladgroenten, zoals zeewier en spinazie, ondersteunen de nierfunctie.

Praktische tips

  1. Eet bewust: Neem de tijd voor elke maaltijd en eet met aandacht om de spijsvertering te bevorderen en de opname van voedingsstoffen te optimaliseren.
  2. Seizoensgebonden eten: Kies voedingsmiddelen die natuurlijk beschikbaar zijn in het huidige seizoen. Dit helpt bij het ondersteunen van de energetische balans in het lichaam.
  3. Dagelijkse shiatsu-oefeningen: Integreer eenvoudige zelf-shiatsu technieken, zoals het masseren van acupressuurpunten, om de energiestromen in je lichaam te bevorderen.

Zoals jullie weten ben ik een groot voorstander van gezond verstand gebruiken en zelf verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid. Shiatsu kan daarin veel betekenen. Als je echter problemen ervaart op gebied van voeding en gezondheid – en zeker wanneer je het idee hebt dat er meer aan de hand is dan Shiatsu kan oplossen – neem dan ook vooral contact op met je huisarts of specialist. Ik ben een warm pleitbezorger van complementaire geneeskunde maar ik ben zeker niet tegen de “reguliere” geneeskunde. Wat we gemeen hebben is dat we ons allemaal inzetten voor gezondheid van onze clienten/patienten.

Door de principes van shiatsu te combineren met bewuste voedingskeuzes, kunnen we een diepgaande impact hebben op onze gezondheid en welzijn. Ik wilde in dit blog de essentiële verbanden tussen voeding, vitamines, en de werking van onze organen belichten, ik hoop dat je daar iets aan hebt.

Zoals altijd, bedankt voor het lezen!

Warme groet,

Karin

Professionalisering en beroepsvereniging

De Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten (NVST) is een beroepsvereniging voor therapeuten die zich bezighoudt met de behandeling van lichamelijke klachten. Soma therapeuten werken vanuit een holistische visie, waarbij ze de samenhang tussen lichaam, geest en omgeving erkennen en respecteren. De NVST heeft als doel om de kwaliteit en professionaliteit van de soma therapie te bevorderen, de belangen van de leden te behartigen en de bekendheid van de soma therapie te vergroten. De NVST biedt haar leden onder andere scholing, intervisie, tuchtrecht, klachtenregeling en een collectieve beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast verzorgt de NVST de communicatie met andere beroepsverenigingen, zorgverzekeraars, overheid en publiek.

De NVST is aangesloten bij de koepelorganisatie RBCZ, die de kwaliteit van de complementaire zorg bewaakt en bevordert. De NVST heeft ongeveer 600 leden, die werkzaam zijn in verschillende disciplines binnen de soma therapie, zoals shiatsu, cranio-sacraal therapie, voetreflexologie, massage en lymfedrainage. De NVST streeft naar een hoge mate van deskundigheid en integriteit van haar leden, die zich houden aan de beroepscode en het reglement van de vereniging. De NVST nodigt iedereen uit die interesse heeft in soma therapie om zich te informeren over de mogelijkheden en voordelen van deze vorm van zorg.

Van beide organisaties ben ik lid en de bijbehorende certificaten hangen in mijn praktijk.

Overeenkomsten en verschillen tussen Shiatsu, Acupunctuur en Ooracupunctuur

In de wereld van de Oosterse geneeskunde zijn er verschillende technieken die helpen bij het bevorderen van welzijn en gezondheid. In dit blog zoom ik in op de realtie tussen  Shiatsu, acupunctuur en ooracupunctuur.

Shiatsu

Zoals eerder besproken (zie mijn blog op deze site), is Shiatsu een Japanse massagetherapie die zich richt op het verbeteren van de energiestroom (Qi) en meridianen in het lichaam. Het doel is om balans en algemeen welzijn te herstellen.

Acupunctuur

Acupunctuur is een andere Oosterse geneeswijze die gebruik maakt van dunne naalden om specifieke punten op de meridianen van het lichaam te stimuleren. Het doel van acupunctuur is om de energiebalans in het lichaam te herstellen en verschillende klachten te verlichten.

Ooracupunctuur

Ooracupunctuur, ook wel auriculotherapie genoemd, is een moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur.  Het principe van ooracupunctuur is het herstellen en genezen met de oorschelp als werkterrein. In het oor vind je een afspiegeling van jouw hele lichaam. Alle onderdelen van jouw lichaam hebben een specifiek punt in je oor.

Verschillen tussen Acupunctuur en Ooracupunctuur

Hoewel zowel acupunctuur als ooracupunctuur werken met de energiekanalen van het lichaam, zijn er enkele belangrijke verschillen:

  • Behandelingslocatie: Bij acupunctuur worden naalden op verschillende punten over het hele lichaam geplaatst. Bij ooracupunctuur worden naaldjes of stalen of gouden bolletjes alleen op punten in het oor geplaatst.
  • Behandelingsfocus: Ooracupunctuur werkt specifiek op de klacht, terwijl acupunctuur zich meer richt op de stroming in de meridianen in het hele lichaam.
  • Kleding: Shiatsu kan zowel met kleding aan, als op de blote huid worden toegepast. Dit ligt aan de methode die wordt gebruikt. De Namikoshi-methode is op de blote huid; bij de Zen en Yoi-methode wordt men over makkelijk zittende kleding behandeld.
    Bij ooracupunctuurbehandelingen ligt het er maar aan wanneer de naalden of bolletjes worden gezet. Is dit tijdens de shiatsubehandeling, meestal aan het begin, dan is dat leidend.
    Wil men alleen een ooracupunctuurbehandeling, b.v. i.v.m. een hooikoortsbehandeling of tinnitus, dan kan dit met kleding aan. In mijn ervaring gaat dit vanzelf en voelen de meeste klanten wel aan wat ze plezierig vinden en wat niet. Ik pas me daarin aan.

Elk van deze methoden kan effectief zijn bij het verbeteren van de energiebalans en het verlichten van verschillende klachten.

Bij het AMCL bied ik Shiatsu en Ooracupuntuur (en triggerpointtherapie) aan en ik pas deze technieken toe in mijn behandelingen. In het pand waarin mijn praktijk is gevestigd is ook een ervaren acupuncturist gevestigd waar ik eventueel graag naar doorverwijs.

Zoals altijd, ik hoop dat dit blog je een beetje duidelijkheid heeft kunnen geven over de achtergronden van Shiatsu en aanverwante Oosterse technieken. Dank voor het lezen!

Warme groet, Karin.

Shiatsu Massage: Een Verdiepende Duik in deze Verfijnde Praktijk

Shiatsu, een fascinerende massagetherapie met Japanse wortels, biedt tal van gezondheidsvoordelen. In dit artikel nemen we je mee op ontdekkingsreis door de wereld van Shiatsu. We bespreken de techniek, de geschiedenis, verschillende stijlen en de voordelen. Ook kijken we naar mogelijkheden om zelf Shiatsu te leren geven of zelfs een carrière als Shiatsu-therapeut te starten.

Waar komt Shiatsu vandaan?

Shiatsu vindt zijn oorsprong in Japan en is gebaseerd op eeuwenoude Oosterse geneeswijzen. Het woord “shiatsu” betekent letterlijk “vingerdruk” in het Japans, verwijzend naar de manier waarop deze techniek wordt uitgevoerd. Shiatsu richt zich op het verbeteren van de energiestroom (Qi) en meridianen in het lichaam, met als doel balansherstel en algemeen welzijn.

De Geschiedenis van Shiatsu

De geschiedenis van Shiatsu gaat ver terug. Het is nauw verwant aan de traditionele Chinese geneeskunde en massagetechnieken. Tokujiro Namikoshi, de grondlegger van de moderne Shiatsu, opende in 1940 de eerste Shiatsu-kliniek in Japan. Hij ontwikkelde de techniek verder en onderwees toekomstige therapeuten aan het Japan Shiatsu College.

Verschillende Stijlen van Shiatsu

Er zijn diverse Shiatsu-stijlen ontstaan. De twee meest voorkomende zijn:

  1. Namikoshi-stijl: Vernoemd naar Tokujiro Namikoshi, richt deze stijl zich op specifieke drukpunten (‘tsubo’) langs de energiebanen. Door druk uit te oefenen, wordt de energiestroom verbeterd en blokkades opgeheven.
    Het is met name deze stijl die door het AMCL wordt toegepast. (Zie ook hier)
  2. Zen Shiatsu: Ontwikkeld door Shizuto Masunaga, concentreert deze stijl zich op de behandeling van meridianen in het lichaam. Druk wordt toegepast met handen, vingers, ellebogen en soms zelfs voeten.

De Voordelen van Shiatsu

Shiatsu biedt een breed scala aan voordelen voor gezondheid en welzijn. Het kan stress verminderen, pijn verlichten, de bloedsomloop bevorderen en het immuunsysteem versterken. Als Shiatsu-therapeut blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen door workshops, vakliteratuur en professionele netwerkgroepen bij te wonen.

Kortom, Shiatsu is meer dan een massage; het is een holistische benadering die lichaam en geest in balans brengt. 🌿🌸

Bedankt voor het lezen!
Warme groet, Karin